Republika Srbija

Poslanici

Aleksandar Jovanović Ćuta

Šef je poslaničke grupe Ekološki ustanak, kao i član Odbora za Kosovo i Metohiju i Odbora za zaštitu životne sredine.

Rođen 30.9.1966. godine u Beogradu.

Studirao je produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti i radio kao producent u nekoliko pozorišta u Beogradu i inostranstvu.

Osnivač je Pokreta Odbranimo reke Stare planine koji je organizacijom masovnih protesta širom Srbije zaustavio izgradnju malih hidroelektrana i sprečio uništavanje reka.

Danijela Nestorović

Zamenik je šefa poslaničke grupe Ekološki ustanak, kao i član Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i zamenik člana Odbora za Kosovo i Metohiju.

Rođena 21.2.1974. godine u Beogradu. 

Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu – pravosudni smer.

U advokaturi je od 2004., aktivno se bavi advokaturom. Član je Advokatske komore Beograda, Odbora za pravosuđe, državnu i lokalnu samoupravu, kao i zamenik člana u odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo. 

Jedna je od osnivača Ekološkog ustanka.

Goran Petković

Član je Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kao i zamenik člana Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za prava deteta.

Generalštabni oficir u penziji, otac i brat, po ocu i rođenju sa juga centralne Srbije, po majci iz Šumadije, voli svaki pedalj rodne mu zemlje i Otadžbine.

Rođen 15. januara 1963. u Vranju, gde je pohađao i završio Osnovnu školu „Vuk Karadžić“.

Završio je Vojnu gimnaziju „Bratstvo – jedinstvo“ Beograd (8. klasa), Vojnu akademiju Kopnene vojske – smer pešadija, Beograd i Sarajevo (38. klasa), Kurs za osposobljavanje oficira Vojne policije (28. klasa), Generalštabnu školu Vojske Jugoslavije (45. klasa) i Generalštabno usavršavanje Škole nacionalne odbrane (47. klasa).

Tokom profesionalne vojne službe imao je 6 premeštaja i službovao je u garnizonima Niš, Titova/Kosovska Mitrovica, Niš, Pirot, Beograd, Sombor i Beograd.

Bio je na dužnostima u 286. bataljonu Vojne policije (komandir voda), 125. motorizovanoj brigadi (komandir čete Vojne policije), 95. zaštitnom puku (komandir čete Vojne policije), 3. armiji (komandant samostalnog motorizovanog bataljona), Niškom korpusu (komandant 23. graničnog bataljona), Prvoj, odnosno Operativnoj upravi Generalštaba (referent i samostalni referent), Novosadskom korpusu (komandant 12. pešadijske brigade), Upravi za obaveze odbrane MO (načelnik odeljenja i zamenik načelnika uprave) i Inspektoratu odbrane MO (načelnik odeljenja i glavnog odeljenja, ujedno inspektor):

Tokom agresije NATO na SRJ bio je na dužnosti u Štabu vrhovne komande (van KM) i komandant 2. motorizovanog bataljona/4. mtbr,

Odlikovan je Zlatnom medaljom za revnosnu službu, Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti II stepena i Medaljom za vojne zasluge a nosilac je 6 vojnih spomen – medalja i spomenica.

Vanredno je unapređen u čin potpukovnika.

Profesionalna vojna služba mu je prestala po sili zakona, sa 40 godina penzijskog staža, 27. decembra 2017. godine.

Nakon toga, bez ustavnog i zakonskog ograničenja, priključio se pokretu Odbranimo reke Stare Planine a u Ekološkom ustanku je od formiranja, kao jedan od osnivača.

Milica na protestu

Dr Milica Marušić Jablanović

Član je Odbora za prava deteta, kao i zamenik člana Odbora za evropske integracije i Odbora za zaštitu životne sredine, kao i Delegacije u Parlamentarnoj dimenziji Centralno-evropske inicijative.

Rođena je 1983. u Beogradu. Sada već bivša odbornica u skupstini grada Beograda.

Diplomirala je psihologiju i doktorirala andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zaposlena je na Institutu za pedagoška istraživanja, gde joj jedna od istraživačkih oblasti ekološka pismenost.

Tokom svoje karijere aktivno je učestvovala u brojnim naučno-istraživačkim projektima.

Aktivna je ekološka aktivistkinja i članica Ekološkog ustanka, posvećena zaštiti prirode i životne sredine.

Opširnije

Dragan Jonić

Član je Odbora za evropske integracije i zamenik člana Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kao i član Delegacije u Parlamentarnoj dimenziji Centralno-evropske inicijative.

Književni i stručni prevodilac i publicista. Rođen 1966. godine u Pirotu. Oženjen, otac dvoje dece.

Školovao se za inženjera a već četvrt veka gradi karijeru u prevodilaštvu. Veteran odbrane prirode i ljudskih naselja od zagađenja, gramzivosti i pohlepe. Član pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ već mnogo godina, u Ekološkom ustanku od osnivanja. Amaterski se bavi tradicionalnim (organskim) gajenjem povrća i voća, bez upotrebe hemikalija i teških mašina. Dugogodišnji i vatreni pobornik pešačenja i korišćenja gradskog prevoza.

Zastupa ideje očuvanja prehrambenog i genetskog suvereniteta: Srbija mora samostalno proizvoditi dovoljno hrane za svoje potrebe i zaštititi stare rase životinja i sorte biljaka od istrebljenja.

Govori engleski i ruski jezik, služi se francuskim, italijanskim i ukrajinskim.

Moto: čovek je samo deo prirode.

Uključi se

Postanite deo našeg tima i podržite našu misiju. Donirajte za očuvanje prirode i pravde, ili se pridružite kao volonter. Vaš doprinos je ključ promene!