Vranje

Kandidati odbornici

Dragan Antić

Po zanimanju profesor geografije sa zvanjem diplomiranog geografa. Radio kao voditelj i saradnik novinar na OK radiu u Vranju, zatim u OŠ u Bujanovcu i u gimnaziji u Preševu. Trenutno radi u OŠ “Bora Stanković” u Novom Selu, SŠ “Sveti Sava” u Bujanovcu i Gimnaziji “Bora Stanković” u Vranju i kao savetnik- spoljni saradnik pri ŠU Leskovac.

Usavršavao se u oblastima inkluzivnog obrazovanja i individualnih obrazovnih planova, aktivno-praktično orijentisanoj nastavi, savremenim pristupima testiranja i ocenjivanja učenika, pravima deteta u obrazovanju i profesionalnoj orijentaciji pri upisu u srednju školu. Učestvovao je i na mnogim međunarodnim usavršavanjima na teme vršačke medijacije, prikupljanja sredstava i pisanja predloga projekta, strategijskog planiranja kroz participaciju, timskog rada i efikasne školske ogranizacije, obrazovanja za prevazilaženje predrasuda, razvoja tolerancije i otvorenosti ka različitosti.

Učestvovao je u projektu Norveške ambasade na temu školske medijacije i saradnje sa školama iz Lilhamera, kao i u projektu NVO CRC na temu mobilizacije zajednice. Osvojio je nagradu za studijsko putovanje sa usavršavanjem i saradnjom sa školama u Lilhameru, Norveška 2007. i 2008. godine, kao i 3. mesto na Državnom takmičenju iz geografije NGO.

Kao aktivista konstanto sa đacima radi na razvijanju ekološke svesti i učestvovao je u brojnim akcijama uređenja i čišćenja izletišta, zatim je organizovao blokade i proteste za zaustavljanje projekta Rio Tinta, prikupljao je potpise za Narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora ispred organizacije Kreni-Promeni i organizovao je proteste “Vranje protiv nasilja”.

Gordana Ristić

Rođena 1974. godine. Dugogodišnja radnica u kulturi i aktivistkinja iz Vranja. Dugi niz godina je vodila organizaciju GENERATOR koja je od 2001. realizovala veliki broj inicijativa i aktivnosti u oblasti ljudskih prava, izgradnje mira, mladih i kulture u južnoj Srbiji, ali i na širem prostoru Balkana. GENERATOR je dobitnik nagrade za najbolji omladinski rad u 2010. godine od strane Nacionalne Asocijacije praktičara/ki omladinskog rada. Pored toga, učestvovala je u nizu aktivnosti za podizanje izlaznosti mladih na izbore, ali i aktivnostima lobiranja u Evropskom parlamentu u periodu 2008-2010.

Organizovala je niz muzičkih, pozorišnih i filmskih festivala, izložbi, radionica, seminara i konferencija u Srbiji i inostranstvu. Sarađivala je sa značajnim umetnicima/ama iz zemlje I inostranstva. Aktivno radi sa romskim trubačima od 2008. godine pružajući im podršku i pomoć, ali i promovišući njihovu muziku širom Evrope i Amerike i povezujući ih sa inostranim kolegama.

Od 2016. godine radi na inicijativama u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, zaštite životne sredine i demokratije. U 2016-2017. sarađivala je sa američkim umetnicima na realizaciji “Mobilne džamije” u Hjustonu i “Američkog rijada” u Detroitu. Posebno je zanima video produkcija kratkih dokumentarnih aktivističkih filmova; autorka je nekoliko video radova i trenutno radi na edukativnim videima za mlade u okviru međunarodnog ekološkog projekta. Ko-autorka je Starinskog kuvara južne Srbije (2015) i Kuvara zapadnog Balkana (2020) i promoviše gastronsmsko nasleđe u zemlji, regionu i šire kroz učešće na sajmovima, festivalima i gastronmskim dešavanjima.

Organizovala je Razgovore uz večernju trpezu o ulozi intelektualaca/ki, umetnika/ca I aktivista/kinja u politički opresivnim sistemima 2019-2021. Organizovala je proteste “Vranje protiv nasilja” u 2023.

sladjan-stojilkovic

Slađan Stojilković

Rođen je 1968. godine. Preduzetnik iz Vranja, poreklom iz sela Donji Stajevac, opština Trgovište. Živeo je i radio u Francuskoj par godina. Aktivirao se kada je krenula izgradnja MHE u njegovom rodnom selu i mobilisao zainteresovane meštane da pruže otpor bespravnoj gradnji u čistoj sredini doline reke Pčinje. Aktivni učesnik svih vidova borbe protiv izgradnje MHE, iskopavanja litijuma i bora i na protestima „Vranje protiv nasilja“.

Radomir Arsić

Rođen je 2002. godine. Student prava na Univerzizetu u Nišu. Aktivista je od srednje škole. Bio je aktivan u neformalnoj grupi mladih “Viridi” i organizovao nekoliko akcija i inicijativa za političko angažovanje mladih u Vranju. Akcije podrazumevaju omladinske tribine i umetničke radove. Kratak film o problemima mladih u Vranju koji je Viridi realizovao nagrađen je u okviru međunarodnog omladinskog projekta. Boravio je u Nemačkoj sa kolegama na seminaru o realizciji omladinskih projekata. Učestvovao je i na nekoliko međunardonih omladinskih pojekata u okviru evropskog programa za mlade, Erasmus plus. Bavi se elektronskom muzikom i nastupa sa kolegama u Vranju i Nišu. Bio je govornik jednom od protesta “Vranje protiv nasilja” u julu 2023.

Uključi se

Postanite deo našeg tima i podržite našu misiju. Donirajte za očuvanje prirode i pravde, ili se pridružite kao volonter. Vaš doprinos je ključ promene!