Piše: Pukovnik u penziji Goran Petković, Ekološki ustanak

Ako ne ranije, od 7. oktobra 2023. godine svedoci smo još jednog, od bezbrojnih, ratova na Bliskom istoku, u kome svaka strana proglašava svoje pobede dok je stanovništvo izloženo smrti i razaranju.

Pošto živimo u informacionoj eri, izloženi smo mnoštvu vesti, podataka, senzacija i, naravno, analitici stručnjaka za sve i svašta u studijima većine televizija sa nacionalnom frekvencijom ali nema ni jedne informacije o tome kako su naši građani, pripadnici Vojske Srbije u misiji UNIFIL.

Da podsetim, ili upoznam, u misiji UNIFIL je 177 pripadnika Vojske Srbije – Pešadijska četa u sastavu španskog bataljona, u sektoru „ISTOK“, Vod za zaštitu snaga, u sektoru „ZAPAD“ i štabni oficiri. (Slika 1)

Zona misije je južni Liban i graniči se sa Izraelom i Golanskom visoravni, koja je pod kontrolom ili okupacijom Izraela od 1967. godine. (Slika 2)

Informacija o našim pripadnicima nema ni na sajtovima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, osim rutinskih vesti o pripremi naredne smene. (Slika 3)

Ne sumnjam da je Generalštab Vojske Srbije, preko Operativnog centra sistema odbrane, u svakodnevnoj, ili stalnoj, vezi sa snagama VS u UNIFIL i da dobija informacije u realnom vremenu ali ostaje pitanje zašto Ministarstvo odbrane i Generalštab ni jednom nisu obavestili javnost da li su, ili da li mogu biti, ugroženi pripadnici vojske u južnom Libanu.

A tamo su nečiji sinovi i ćerke, supruzi i supruge, očevi i majke, tamo su naši ljudi.