REAGOVANJE RATKA RISTIĆA POVODOM ZAHTEVA DEKANKE RUDARSKO-GEOLOŠKOG FAKULTETA PROF. DR BILJANE ABOLMASOV DA PODNESE OSTAVKU NA MESTO PROREKTORA UNIVERZITETA U BEOGRADU  

Dekanka Rudarsko-geološkog fakulteta (RGF), prof. Abolmasov, govori o mom „desničarskom“ ponašanju povodom ulaska u hotel Metropol, ali ne pominje prisustvo Nenada Kostića akademika SANU, narodnih poslanica Tanje Manojlović (DS), Radmile Vasić (Dveri), Bojane Bukumirović (Zavetnici), narodnog poslanika Aleksandra Jovanovića Ćute (Ekološki ustanak) i brojnih predstavnika Saveza ekoloških organizacija Srbije, dakle čitavog spektra pojedinaca od „levice“ do „desnice“. Izostavlja da kaže da su trojica „evakuisanih ambasadora“ aktivni zastupnici privatnih rudarskih kompanija i promoteri stava da se odreknemo našeg Kosova i Metohije. Za dekanku Abolmasov je „javna sramota“ protivljenje nečijoj nameri da se od Srbije napravi moderna kolonija i „švedski sto“, zarad interesa privatnog kapitala, što je suštinski cilj konferencije u hotelu Metropol.

Neophodno je sprečiti otvaranje novih rudnika koji ne odražavaju vitalne potrebe Republike Srbije, već su lukrativni, profitni interes privatnih rudarskih kompanija. Podržavam rudarstvo u okviru definisanog javnog interesa koji postoji, na primer, u razvoju ugljenokopa za potrebe srpske energetike ili hidrogeološkim istraživanjima podzemnih voda za potrebe snabdevanja stanovnika Srbije. Problem nedostatka studenata na RGF može se rešiti jedino posvećenim aktivnim odnosom prema srednjoškolskoj omladini, za šta je neophodan angažman profesora RGF. Dekanka Abolmasov bi mogla da utvrdi koliko su pojedini profesori RGF angažovani na projektima sa privatnim rudarskim kompanijama ili u svojim privatnim projektnim-konsalting firmama, naravno, opet za potrebe rudarskih kompanija. Možda jednostavno nemaju vremena za promociju fakulteta i privlačenje studenata.

Naravno da „litijum nije Rudarsko-geološki fakultet“, kako kaže dekanka Abolmasov, što i ja potvrđujem, ali bi bilo lepo da RGF konačno saopšti ko od profesora radi na projektima „Jadar“ (litijum, bor), „Potaj Čuka-Tisnica“ (zlato), „Kotlenik“ (bakar), koji su izazvali ogromno uznemirenje javnosti zbog mogućih destruktivnih uticaja na životnu sredinu i javno zdravlje. 

Javni interes izražava potrebe većine ljudi u ovoj zemlji i ne može biti potčinjen bilo čijim parcijalnim interesima. Zato bih zamolio dekanku Abolmasov da razmisli o tome ko ugrožava ugled Univerziteta u Beogradu i ko treba da podnese ostavku.