Danijelain portret

Piše: Danijela Nestorović, šefica pravnog tima i narodna poslanica Ekološkog ustanka

Još od najave mitinga SNS-a koji je zakazan za 26.5.2023. godine, svakodnevno nam stižu prijave radnika koji su zaposleni u javnim preduzećima, školama pa i u privatnom sektoru, kojima se preti otkazom, neprodužavanjem ugovora na određeno vreme, pokretanjem disciplinskih postupaka….

Ovakvim vidom pritiska i torture se dodatno pogoršava položaj radnika u Srbiji, koji ionako rade u veoma lošim uslovima. Oni se dovode u bezizlaznu situaciju da biraju da li da idu na miting i zadrže i tu malu zaradu kojom hrane porodicu, ili da rizikuju da ostanu bez posla.

Dragi naši građani, ovaj potez bezumnog čoveka kao što je Aleksandar Vučić, koji poziva narod i prinudno dovodi ljude u Beograd na miting podrške samom sebi, je NEZAKONIT!

Direktori i poslodavci koji prisiljavaju zaposlene na odlazak na miting SNS-a su saučesnici Aleksandra Vučića u izvršenju krivičnog dela prinude iz čl. 135 Krivičnog zakonika Republike Srbije i krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja iz čl. 359. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

I dok AV i njegova mašinerija ubrzano „mobilišu“ sve raspoložive autobuse za prevoz ljudi na nekakav izmišljeni protest na kome će ON LIČNO saopštiti šta planira (?!), mislimo samo na ljude koji su prinuđeni i ucenjeni da sednu u autobus i dođu u Beograd na SNS vašar. Sa kojim se mukama suočavaju? Koja ih je nevolja naterala da pristanu da uđu u autobus i dođu? Gde je granica koju čovek povuče u svojoj savesti i kaže DOSTA, ne mogu više!

Ovo je vaša zemlja. Zapitajte se kako ćete objasniti nekome – deci, roditeljima, prijateljima – činjenicu da prisustvujete protestu jednog diktatora, prodavca magle, šefa organizovane kriminalne bande.

Ljudsko dostojanstvo je ono što ostaje kada se oduzmu ostale podobnosti.

Dragi ucenjeni, prinuđeni ljudi, MOLIMO VAS:

Vaša deca se ugledaju na Vas, kakvu im poruku šaljete? Šta im ostavljajte u nasleđe? Nemojte dozvoliti da Vam ubiju jedino što nam je ostalo – dostojanstvo! Ova parada kiča i neukusa, ovaj kriminalni kartel zvani SNS, ova rasprodaja svega našega MORA da prestane! Pomozite sebi, svojoj deci i svojoj zemlji!

26. maj je dan kada možete i MORATE da kažete NE.

Molimo vas da obavestite Ekološki ustanak o svakom pokušaju prinude da idete na miting SNS u Beogradu, a mi ćemo vam pružiti besplatnu pravnu zaštitu.

Ukoliko vam preti osoba koja je na rukovodećoj poziciji, krivičnu prijavu možete i sami podneti zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja ili prinude ili pokrenuti postupak zaštite od mobinga kod poslodavca i tražiti sudsku zaštitu. Mi ćemo vam pomoći da sastavite prijavu.