Piše: Ekološki ustanak

Nije stranka država, niti je jedan čovek država. Državu koju i dalje imamo činite vi, mi, svi zajedno koji smo ostali i opstali uprkos neviđenoj hajci na neistomišljenike, na slobodoumne, na obične ljude koji su na ivici opstanka zahvaljujući besnim bogatašima kojima nikada nije dosta. Zato već skoro pola veka vladaju isti, a njihove želje su lagodan život njih samih, njihove dece i unuka. Oni ne znaju ništa drugo da rade do da imaju moć i vlast. Nad seljakom, nad učiteljem, nad radnikom, nad lekarom, nad šumarom, nad vodom, planinom, nad svim onim što još diše širom Srbije. Ko god drugačije misli (vi, mi, svi drugi poniženi i pregaženi) – taj je neprijatelj.

Neprijatelj je i onaj mučenik koji se požali da mu je mala penzija, seljak kome je gorivo neophodno za njivu pa podigne glas, a vlast kaže „boli me zadnjica za seljaka“. Neprijatelj je onaj ko se požali da su mu pregazili imanje, onaj koga raseljavaju da bi izvadili dušu zemlji zarad zlata i bakra. Svi su neprijatelji. I oni koji neće da im daju dedovinu.

Neka kažu javno da oni koji se bune i nisu članovi ovoj zemlji nisu potrebni. Zameniće ih drugim narodima, onima koji će da rade sa pampersom u fabrici, onima koji će da ulaze u otrovane i nesigurne rudnike iako ugrožavaju svoje i zdravlje svoje porodice. Zameniće ih  građevinskim radnicima koji će da ćute i rade spavajući u zajedničkim barakama. Da znamo na čemu smo, a ne da iz godine u godinu tonemo sve dublje dok se novopečeni i stari bogataši baškare na povijenoj grbači naroda kojem se na kriške daje milostinja za  godinu vlasti, pa iznova. 

Za vreme vlasti ovih, starih a novih, Srbija ima desetak milijardera i trideset hiljada milionera.

To je ono što se zna. Kapa dole onima koji su časno zaradili.

Kako, otkud, sa platama koje nemaju veze sa realnim životom. Zar nije izvesna ministarka rekla da ovde ne može da se uspe ukoliko niste na liniji sistema, odnosno političke stranke? Dedinje cveta, a u babine se nosi potrošačka korpa sa parizerom za sirotinju. To nije nikada bilo.