Piše: Ekološki ustanak

Ekološki ustanak je došao do dokumenta koji je Republike Srbije uputila Rendon Grupa, u kome je predstavljena nova lobistička strategija za sprovođenje projekta „Jadar“. Vlasnik ove grupe Džon Rendon ima višedecenijsko međunarodno iskustvo u vođenju strateških preokreta i rehabilitaciji političkih odnosa i odnosa kompanija koje se bave eksploatacijom energenata sa građanskim društvom.

S obzirom na to da je dosadašnja politika kompanije Rio Tinto i Aleksandra Vučića doživela apsolutni krah i izazvala masovan otpor i sveopštu pobunu građana, Aleksandar Vučić se odlučio da angažuje gospodina Džona Rendona, jednog od najpoznatijih lobista američke vlade, koji je, između ostalog, radio kao izvršni savetnik Bele kuće, Ministarstva odbrane SAD i američke bezbednosne zajednice,  predavač na Ratnom koledžu SAD i Univerzitetu nacionalne odbrane, albanskoj Akademiji oružanih snaga, Akademiji odbrane Velike Britanije… 

Ekološki ustanak zahteva od predsednika AV i Vlade RS da odgovore na pitanje da li je država Srbija angažovala Džona Rendona na projektu „Jadar“. Ukoliko je ugovor potpisan, tražimo da ga odmah stave na uvid našoj javnosti.

Zašto Džon Rendon i kakva je nova strategija za projekat „Jadar“?

Šta se dogodilo u Grčkoj (projekat Transjadranskog gasovoda)

Nakon što je vlada Grčke potpisala sporazum o izgradnji Transjadranskog gasovoda na severu Grčke za koji je sredstva obezbedila EBRD, došlo je do masovnog otpora stanovništva i projekat je zaustavljen. Glavni otpor ovom projektu pružile su lokalne zajednice i vlasnici zemljišta kroz čije posede je trebalo da prođe trasa gasovoda i koje, kao i u slučaju Gornjih Nedeljica, niko ništa nije pitao. Vlada Grčke koja je stavila potpis na ovaj projekat našla se pod ogromnim pritiskom – s jedne strane investitora, a s druge strane građana zbog kojih je projekat stopiran. Tada na scenu stupa „perception manager“ (kako sam sebe naziva g. Džon Rendon) koji osmišljava načine i strategiju za „omekšavanje“ otpora najvećih protivnika ovog projekta. Osnovna ideja ove strategije bila je promena percepcije građana. Organizovano je više od 100 sastanaka sa lokalnim zajednicama kako bi se predstavili početni ciljevi studije uticaja na životnu sredinu. Oficiri za vezu sa lokalnim zajednicama, regrutovani iz samih zajednica, bili su stalno prisutni u svakom od tri projektne oblasti u Severnoj Grčkoj i bili su ovlašćeni i podsticani da pokreću inicijative za koje se smatralo da su od koristi lokalnim zainteresovanim stranama, čak i ako je to bilo „o trošku kompanije“, kao što je podrška individualnim vlasnicima zemljišta u pregovorima o izmeni trase gasovoda. Umesto da budu samo glasnogovornici kompanije, ovi oficiri su preuzimali ulogu lokalnih ambasadora i posrednika koji su imali uvažavanje lokalnih zajednica.

Transformacija „korak po korak“

Posle godina protivljenja političara i zainteresovanih strana, prepoznato je da preokret mora da bude postepen. Međutim, kompanija je morala biti u stanju da procenjuje da li se transformacija kreće u pravom smeru. Stoga je uspostavljen plan u više koraka, kako bi se pratilo da li su politički akteri, mediji i lokalne zainteresovane strane usvojili narativ i uskladili se sa njim. Za 24 meseca, nacionalni medijski pejzaž se sa malobrojnih, uglavnom negativnih priča o projektu izmenio u najčešće pominjanu investiciju sa više od 700 pozitivnih pominjanja u medijima. Medijska strategija je svoj vrhunac dostigla 2013. godine kada je premijer, koji se ranije suprotstavljao izgradnji, javno proglasio projekat „najvažnijim i najpozitivnijim ekonomskim poduhvatom tokom 10 godina“.

Ekološki ustanak zahteva od predsednika AV i Vlade RS da odgovore na pitanje da li je država Srbija angažovala Džona Rendona na projektu „Jadar“. Ukoliko je ugovor potpisan, tražimo da ga odmah stave na uvid našoj javnosti.

Što se tiče Ekološkog ustanka, projekta iskopavanja litijuma u Jadru i u celoj Srbiji neće biti, jer se o tome neće pitati ni Džon Rendon, ni Aleksandar Vučić, ni Ana Brnabić, ni Rio Tinto. O tome će se pitati građani Srbije, a pre svega oni koji žive na svojoj zemlji. Srbiju nam trovati nećete!

Uz ovo saopštenje dostavljamo kompletan tekst dokumenta koji smo dobili, u originalu na engleskom i u prevodu na srpski jezik.

A ROADMAP FOR REBUILDING “SOCIAL & POLITICAL LICENSE” IN SERBIA