Piše: Ekološki ustanak

U danu kada je jedna stranka odlučivala da li će, ili neće, biti ponovljeni izbori u Beogradu toj odluci je prethodilo obraćanje javnosti njenog bivšeg predsednika, a sada glavnog člana, u funkciji predsednika Republike Srbije.

Inače, po članu 111. Ustava Republike Srbije, predsednik izražava državno jedinstvo Republike Srbije.

Kako se izražava to jedinstvo danas je iskazano i kroz “oni su”, odnosno kroz dalje produbljivanje podela u društvu, na “mi” i “oni”.

Pa su ti “oni”, po njemu, za vraćanje starog, marionetskog, režima, za priznavanje Kosova, za uvođenje sankcija Rusiji, protiv su ekonomske saradnje sa Kinom i žele da budu, ponovljeno, marionete, naravno tog Zapada.

Zvuči dramatično, bolje rečeno vodviljski, ovo nastojanje dvanaestogodišnje vlasti da sebe poistoveti, istorijski, sa vladom Nikole Pašića 1914. ili J.B.Tita 1948. godine… Pokušaj da kroz mitomaniju sebi pribavi oreol heroja radi pravdanja sopstvene nesposobnosti u izboru onog što je dobro za Srbiju. 

Za ostvarenje toga potrebno je i definisanje “unutrašnjeg neprijatelja” i “domaćih izdajnika” za šta je, naravno, idealna opozicija.

Ekološki ustanak podseća Aleksandra Vučića na ono što već odavno i dobro zna, a to je da smo se jasno i nepromenljivo opredelili po pitanjima koja on koristi da optuži druge, radi stvaranja sopstvenog alibija:

– Kosovo i Metohija su, po Ustavu, deo Republike Srbije,

– protiv smo bilo kakvih sankcija, bilo kome, jer one pogađaju obične ljude, u zemlji kojoj su uvedene, a ne oligarhiju,

– prihvatljive su sve strane investicije koje su u funkciji dobrobiti Republike Srbije a ne njenog stavljanja u položaj kolonije, uključujući i opšte devastiranje,

– mnogi pripadnici pomenutog starog i marionetskog režima su i sada u vladajućem stroju, nakon uspešne preletajuće transformacije.

Pametna vlast u trenucima krize, ili kada oseti da ona nailazi, prevazilazi podele i traži pomoć od svih koji mogu da pomognu.

Srbija to ne doživljava, jer su sujeta, lični interesi i želja za doživotnim vladanjem jači od iskrene posvećenosti njenom razvoju.

A tabla trpi sve, počev od latinskih fraza.