Piše: Aleksandar Panić, ekološki aktivista, Pokret „Odbranimo reke Stare planine“

Panic sedi i misli

Gotovo istovremeno, teret teških nesreća i eksplozija ploda rastočenih društvenih i porodičnih vrednosti, podigli su delove Srbije koji mogu da shvate kumulativnost tog procesa koji traje od poslednje decenije prošlog veka. Delove političkog, građanskog, humanog i odgovornog bića Srbije koji sa pravom sme da traži oštre konsekvence prema izazivačima, potpirivačima i odgovornima za pucanje ogromnog čira na telu i duhu Srbije. Reakcije nacije kreću se u rasponu od očaja do gneva, javno, glasno ali artikulisano i u potpunoj suprotnosti sa manifestacijama mržnje, besmisla i laži kojima se pokušava obezvređivanje i
prekrajanje poruka desetina hiljada mirnih protestanata.

Vremena kada se jednom bitkom završavao rat, davno su prošla. Posrnulo društvo poput srpskog i problemi u svakom segmentu života zahtevaju odgovornost i postupnost. Pijetet prema mladim nestalim životima ali i odgovornost prema životima i integritetu sviju nas okupljenih na protestima tuge i dostojanstva. Mirnom skupu rešenosti da odgovornost za ustoličavanje nasilja u društvu i medijima, ne prođe nekažnjeno i bez odgovornih.

Ne zaboravimo da se u petak, 19. maja 2023. okupljamo pred Skupštinom Srbije po treći put i pod balastom tragedije i nedužnih žrtava, stradalih kao posledica velikog psihološkog eksperimenta vladavine javnog nasilja, laži i medijskih manipulacija. Oslonimo se na građansko vaspitanje, oslonimo se na porodično vaspitanje normalne Srbije, pokažimo da nasilje nije način rešavanja nasilja. Vratimo dostojanstvom pred najvećim političkim domom Srbije, veru u postojanje klice dobra koja mora nastaviti da klija.

Put ostvarenja zahteva postavljenih Skupštini i Vladi Srbije će biti miran ali nepokolebljiv, odgovoran i beskompromisan. Mediji, urednici, ministri i regulaciona tela na panju pravne, moralne i političke odgovornosti su početak kraja najnegativnije stihije u istoriji Srbije. Stihije neznanja, bahatosti, nemorala, izdaje nacionalnih interesa i izdaje zdravog razuma. Vratimo Srbiji zdrav razum, pokažimo da nije samo car go, gola je i sva njegova trula svita, gole su staklene noge kupljene ljubavi i vernosti, gola je ideologija korupcije, kriminala, bratskih i kumovskih sprega.